Information Till Medlemmar
Här finns information för alla medlemmar vad som gäller i föreningen, hur man kan få hjälp, och vad som finns för medlemmarna.
Hur bär man sig åt för att bli en bra granne? Här är åtta tips!
1. Visa respekt
Bor man i ett flerfamiljshus bör man inte störa i onödan. Borra inte i väggarna sent på kvällen och sätt upp en lapp i trapphuset om du ska ha fest eller riva ut ett badrum.
Tänk också på att alla inte har samma vanor. Även om du tycker att lördagsmorgonen är optimal för att dra igång hopprepsträningen eller övningen i bastuba så kanske grannen under inte håller med.
Se trivselregler för information gällande tider för när och hur du som boende får festa och renovera och håll dig till dessa.
2. Tänk på karman
Du behöver inte bli bästis med grannarna men att hjälpa varandra med enkla sysslor kan vara guld värt. Kanske kan muskelknutten hjälpa dig att bära upp soffan som bara levererades till porten.
Varför inte brygga en termos kaffe och ta med några extra koppar om du tänkt fika i bersån, det finns säkert någon mer som är fikasugen.
Och tänk hur lycklig tanten på andra våningen blev när du gick upp med en bit överbliven sockerkaka. Kanske kan hon ta in dina tidningar eller kolla din post när du far iväg på semester nästa gång?
3. Hälsa på varandra
Ett väldigt enkelt sätt att skapa god stämning är att börja hälsa. Ta det direkt när du flyttar in, gå runt i huset och presentera dig för dina grannar.
Eller när någon flyttar in - gå dit och säg hej!
Låsta entréportar till trots, du gör också en insats för tryggheten i huset, eftersom chansen att upptäck inbrottstjuvar ökar om man vet vilka som bor bakom de andra dörrarna och om man har koll på vilka som är bortresta.
4. Prata, prata, prata
Arga lappar och anonyma tips till styrelsen gör ingen glad. Det bidrar enbart till dålig stämning.
Om en konflikt uppstår - prata direkt med den berörda grannen istället för att skicka ett mejl eller banka i väggen. Det mesta går att lösa med sunt förnuft och tydlig kommunikation. Och då menar vi kommunikation ansikte mot ansikte!
Om det inte skulle lösa problemet, då kan det vara läge att kontakta styrelsen och få hjälp. Det underlättar om du då berättar inte bara vad som hänt utan också när och vad du själv gjort för att lösa situationen.
5. Engagera dig
Du måste inte gå med i styrelsen om du inte vill, men kanske finns det andra typer av engagemang som kan passa dig? Gymansvarig? Gårdsansvarig?
Skapa Facebookgrupp för föreningen där medlemar kan låna verktyg av varandra, eller dra igång en trädgårdsgrupp om du gillar att odla. Det finns säkert fler som delar dina intressen.
Har du idéer, för allt i världen håll inte inne med dem. Låt oss veta! Prata med någon ur styrelsen eller skriv till oss!
6. Rätt skit på rätt plats
Det finns få saker där vi får så mycket klagomål som på ordningen i våra miljöstationer/soprum och tvättstugor
Se därför till att du håller ordning på dina sopor och sortera i de fraktioner som finns, brännbart och komposterbart. Papper, kartong, plast och glas mm. Var för sig! Lämna inte oreda efter dig så kommer du bli bemött med ett leende nästa gång.
Tänk också på att inte ställa saker i trapphusen och källargångar, det ökar faran vid brand och vi kommer att rensa bort och slänga sånt som står i vägen.
7. Sluta älta
Okej, så grannen hade en högljudd fest fram till klockan fyra på morgonen för två veckor sen. Bara för den sakens skull behöver du inte dra fram slagborren en tidig söndagsmorgon för att ge igen.
Hämnden är inte ljuv och det går åt mycket energi till att älta. För både din egen skull och din grannes - avstå från fruktlösa hämndaktioner och älta inte gammalt groll.
Prata med varandra istället - över en fika eller ett glas vin.
8. Glöm inte berömma
Glöm inte bort att då och då ge beröm eller visa din uppskattning på något sätt.
Detta gäller naturligtvis även för våra fastighetsskötare som dagligen ser till att våra gårdar är i gott skick och att husen hålls reparerade och underhållna. Ett litet leende, ett tack eller några uppmuntrande ord räcker lång även där.